Part 28: Codzienność pędzlem malowana. O kulturowych, artystycznych i etycznych wymiarach jedzenia
Jedzenie lokuje się na styku natury i kultury. Wykracza poza biologiczną konieczność, ponieważ jej realizacja uwikłana jest w siatki wymogów kulturowych, ekonomicznych i politycznych. Gotowanie jest zwykle obowiązkiem kobiet, stąd przygotowywanie i dzielenie się jedzeniem jest przestrzenią artykulacji głosu kobiet. Jako zadanie matki i żony, spoiwo relacji społecznych i nośnik pamięci; źródło kreatywności i przyjemności, ale jednocześnie nieunikniona część wyczerpującej rutyny, gotowanie pojawia się też jako istotny element w twórczości współczesnych artystek wizualnych. W projekcie badawczym Menu artystki. Tożsamość i narracje o jedzeniu dr hab. Dorota Koczanowicz, prof. UWr z Instytutu Kulturoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego skupia się na wybranych artystkach, aby skonfrontować język ich wypowiedzi malarskiej oraz performatywnej z doświadczeniem codzienności. Analizie poddaje ona rozmaite obiekty artystyczno-kulturowe, w tym dzieła sztuki, teksty naukowe, biografie i przedmioty codziennego użytku jako powiązane ze sobą, heterarchiczne elementy, składające się na narrację tożsamościową. Pobyt w ramach programu Bekker NAWA na University of Gastronomic Sciences (UNISG) w Pollenzo jest doskonałą okazją do doprecyzowania narzędzi interpretacyjnych we współpracy z prof. Nicolą Perullo, twórcą koncepcji „haptic taste as a task”. W jego ujęciu smak nie jest statyczną formą tożsamości jednostki, ale procesualną, zmienną formą edukacji dla dobrego życia. Wybory kulinarne są więc traktowane jako istotny element etycznej relacji z własnym ciałem i środowiskiem. Prof. Koczanowicz i prof. Perullo redagują też wspólnie książkę zatytułowaną Food and Somaesthetics. Książka wyjdzie w wydawnictwie Brill w 2023 roku.
Kolejny wymiarem ich współpracy jest zaproszenie prof. Koczanowicz do PhD Faculty Committee programu doktorskiego, „Ecogastronomy, Food Sciences and Food Cultures”, który powstaje w kooperacji UNISG i Uniwersytetu w Turynie.