Part 12: Luminescencja do zastosowań w przemyśle rolniczym lub do kontroli jakości żywności
Zespół prof. Łukasza Marciniaka z Instytutu Niskich Temperatur i Badań Strukturalnych PAN podjął się ambitnego zadania opracowania stabilnych termicznie i wydajnych luminoforów NIR, które mają być zastosowane w diodach pc-LED NIR do wykorzystania w przemyśle rolniczym lub do kontroli jakości żywności. Aby to osiągnąć konieczne będzie przezwyciężenie zjawiska wzmacniania termicznego wygaszania luminescencji poprzez zastosowanie innych niż dotychczas materiałów. Zespół badawczy pracuje nad zastosowaniem kombinacji Fe3+ w miejscu tetraedrycznym i uczuleniem Bi3+ w celu zwiększenia przekroju poprzecznego i wydajności luminescencji poprzez transfer energii.
Projekt realizowany jest w ramach bilateralnego programu Canaletto, wspólnie z Uniwersytetem Ca' Foscari w Wenecji (Ca' Foscari University of Venice). Połączenie wiedzy strukturalnej i morfologicznej zespołu włoskiego z wiedzą spektroskopową zespołu polskiego pozwala oczekiwać korzyści nie tylko dla projektu, ale także dla wymiany doświadczeń między obiema stronami oraz dla doskonalenia się początkujących naukowców zaangażowanych w projekt.