Part 9: Jak zwiększyć odporność roślin na stresy środowiskowe?
Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura, zasolenie, nieodpowiednie stężenie jonów (stresory abiotyczne, tzn. pochodzenia nieożywionego), ale też szkodniki czy patogeny (stresory biotyczne – ożywione, np. nicienie) – wszystko to powoduje, że rośliny żyją w nieustającym stresie, a ten z kolei wpływa na wydajność ich produkcji. Badania prowadzone przez dr Maria Isabel Nogues Gonzalez z Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) z partnerami z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN (prof. Miłosz Ruszkowski i jego zespół) pozwolą na zdobycie nowej wiedzy na temat metabolicznej i funkcjonalnej roli różnych form enzymów (izoform), a tym samym na zwiększenie odporności na stresy środowiskowe.
W tym kontekście, wspólny projekt CNR i PAN ma na celu scharakteryzowanie 7 izoform SHMT występujących w roślinie modelowej (Arabidopsis thaliana). CNR, we współpracy z Wydziałem Biochemii Uniwersytetu La Sapienza w Rzymie, jest odpowiedzialne za badania mające na celu określenie aktywności katalitycznej określonych izoform. Z kolei polscy koledzy zajmują się badaniami strukturalnymi białek.