Part 26: Kopernik, Kochanowski, Zamoyski – czyli o wpływie Padewczyków na losy Rzeczypospolitej

Part 25: Entomolożka z Białegostoku na tropie niezwykłych naśladowców

W ewolucyjnym wyścigu zbrojeń między drapieżnikiem a ofiarą, pszczoły i osy (błonkówki) wykształciły aktywne mechanizmy obronne: potrafią boleśnie użądlić i ugryźć. Ćmy jasnoskrzydłe upodobniły się do os i pszczół; takie naśladownictwo w naukach przyrodniczych określa się mimikrą batesowską. Od lat wiadomo było, że te latające w dzień ćmy przypominają błonkówki, ale dopiero niedawno wykazano, że w swoich zachowaniach naśladowyczch idą znacznie dalej, kopiując zarówno styl latania pszczół i os, jak również… wydawane przez nie dźwięki. Dr Marta Skowron Volponi wraz z Paolo Volponi zarejestrowali dźwięki wydawane podczas lotu przez ćmy i pszczoły w lasach deszczowych Azji Południowo-Wschodniej, a następnie we współpracy z prof. Francescą Barbero i dr Luca Casacci z Uniwersytetu w Turynie, udowodnili, że ćmy brzęczą tak samo jak pszczoły, do których są morfologicznie podobne.
Part 24: Inteligentne biopolimery wspomagające terapię cukrzycy

Inteligentne biopolimery wzbudzają duże zainteresowanie w rozwoju platform do wykrywania biomolekuł. Jednym z najczęściej badanych obszarów jest projektowanie miękkich materiałów do monitorowania poziomu glukozy, co ma ogromne znaczenie na rynku terapii cukrzycy. Wielofunkcyjne, biomimetyczne, biokompatybilne i reagujące na bodźce materiały oparte na hydrożelach o właściwościach fizycznych zbliżonych do żywych tkanek przyciągają ogromną uwagę naukowców.
W ramach projektu "Chameleon-inspired multifunctional plasmonic nanoplatforms for biosensing applications" dr hab Filippo Pierini (Institute of Fundamental Technological Research, Polish Academy of Sciences) przeprowadził charakterystykę chemiczną, morfologiczną i optyczną w celu zbadania struktury proponowanej platformy w obu skalach warstw i całej konstrukcji. Zbadano efekt synergiczny termorezonansowości i właściwości antybakteryjnych materiału kompozytowego, wykazując, że dzięki połączeniu tych właściwości z właściwościami detekcyjnymi, proponowany system jest potencjalnym kandydatem do zastosowania w czujnikach glukozy.